Still Point

At the still point,there the dance is

Geïnspireerd door 'At the still point, there the dance is', een quote uit T.S Eliots' 'Four Quartets vertrek ik vanuit het zwart. Ik gebruik de kleur zwart als een licht dat niet gezien wordt. Zwart maakt het mogelijk de andere dingen helder te zien...the still point. De kleur zwart krijgt hierdoor een spirituele lading. In deze context bekeken reflecteert mijn werk op de rust waar de turbulentie van de maatschappij (wereld) geen vat op heeft. Zwart sijpelt, borrelt, strijdt en komt tot (een) rust(punt) in mijn beeldend werk.

Vaak refereert mijn werk naar het oeuvre van Christian Boltanski, Thierry De Cordier, muziek van Nick Cave en Max Richter, films van Andrei Tarkovsky en werken zoals oude Japanse inkttekeningen en abstracte tantrische schilderijen. Mijn werk baadt in een aansluitende (vergelijkbare) poëtische donkerte, waar eenzaamheid en vergankelijkheid terugkerende elementen zijn. Op deze plek wil ik zijn en verbeelden. Het is the still point. Mijn compagnon de route op deze plek is het zwart.

Twee in proces zijnde boeken steunen mijn onderzoek. Het ene boek is een repetitieve verzameling van zwarte bladzijden. Ik breng het zwart aan, schraap het weg, licht en donkerte ontmoeten elkaar. Zwart zoekt zijn weg, ik stuur bij.

Het andere boek bestaat uit collages. Lichte en donkere bladzijden. Gekneusde, gekreukte, gescheurde en toegetakelde transparante flarden papier beschilderd met zwart.

Mijn werk wil evoceren, een sereniteit uitstralen en vrede doen vinden met de wendingen van het leven. De schilderijen tonen een ingetogenheid waarmee ik het meditatieve niet schuw. Dit werk schreeuwt niet maar wil overtuigen door eenvoud. Het is krachtig en delicaat.

De reeks is uitgewerkt op ronde dragers waarop het zwart ruimte laat voor transparantie. Er ontstaan abstracte landschappen/plekken. Ik noem het mijn meditatielandschappen. De keuze om met ronde vormen aan de slag te gaan is omdat ze het gevoel van dans en ritme oproepen, speelsheid staat tegenover de rust. Bovendien door te opteren voor de cirkelvorm ontstaat er iets dat eeuwig bewogen wordt in een eindeloze beweging. De cirkel als symbool van het 'niets', de leegte, de oneindigheid en de absolute vrijheid, door niets gebonden.